Jesu li električni automobili zaista isplativi?

Jesu li električni automobili zaista isplativi?

U organizaciji Hanza Huba, održan je panel na temu e-mobilnosti u kojemu se sudjelovali Josip Lebegner, pomoćnik direktora Sektora za strategiju i razvoj HEP-a, Mario Mihetec, voditelj službe za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Darko Tenšek, zastupnik u Renault Nissan Hrvatska. Moderator je bio Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medija. Povod panela, čiji iscrpniji izvještaj donosi Jutarnji, je skora objava Javnog poziva za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitijih vozila vrijedan 22 milijuna kuna.

Tako doznajemo da se ovaj poziv temelji na klimatsko-energetskom planu Republike Hrvatske koji je s bicikala fokus prebacio na električna vozila. Tenšek ističe kako su električni automobili najisplativiji osobama koje će zaista maksimalno koristiti kapacitet baterije što su mahom pravne osobe i tvrtke s velikim voznim parkom, kao i taksistima koji mogu očekivati povrat sredstava već za dvije do tri godine, pod uvjetom da svaki dan voze po 150 km što je svakako ohrabrujuće s obzirom na visoku cijenu električnih automobila.

Mihetec je istaknuo važnost edukacije vezano uz električna vozila s ciljem upoznavanja šire javnosti s njihovim prednostima, a Lebegner je dodao i kako punjenje električnih automobila već sada ne predstavlja nikakav problem.

Nazad na listu Prikaži sve